ÖKO TÁMOP 3.1.4 Erasmus+


Testvériskolai látogatás

Testvériskolai látogatás

2014. augusztus 16-tól 24-ig Sveti Vlas-ban töltött egy hetet az Erzsébetvárosi Kéttannyelvű Általános Iskola, Szakiskola és Szakközépiskola tizenhárom színi tagozatos növendéke és két pedagógusa, a Bolgár tengerparti város és az Erzsébetvárosi Iskola között 2013 júliusában létrejött testvériskolai megállapodás keretében.

A Kiril Metod testvériskola táncos növendékei, tanulói, pedagógusai, helyi szokás szerint frissen sütött kaláccsal és nagy szeretettel fogadták az erzsébetvárosi diákokat és tanárait.

 A tanulók és tanáraik nagyszerű körülmények között, egy kimondottan üdülési célra kialakított - MISTRAL 2. - ifjúsági táborban laktak, ahol minden lehetőség biztosítva volt a pihenésre, sportolásra, szórakozásra és a próbákra egyaránt.

Bendzsák István tanár úr készítette fel tanulóinkat a fellépésekre.

A gyönyörű tengerparti üdülővárosban a nevezetességek megtekintése és a változatos programok mellett minden nap próbákat tartottak az ifjú színjátszók a helyi általános iskolában, hiszen az egy hét során négy előadást adtak elő különböző helyszíneken.

A bemutatkozó műsor Sveti Vlas főterén nagy sikert aratott, az előadott magyar operett és musical részletek nagyon jó hangulatot teremtett a helyi lakosok és turisták számára, a kivilágított szökőkút hátterében.

A második előadás, a magyar napok keretében augusztus 20-án, Nemzeti ünnepünkön a himnusz éneklésével kezdődött. Sveti Vlas kikötőjének oldalfalán lévő Petőfi Sándor szobrának koszorúzásán hivatalosan részt vett, Szikszai Zsolt Erzsébetváros alpolgármestere, Tillinger Péter iskolaigazgató, és Kirov Péter a Bolgár Nemzetiségi Önkormányzat Elnöke.

 

A harmadik fellépés, a Bolgár tengerpart gyöngyszemén, Nessebárban megrendezett Nemzetközi Ifjúsági és Művészeti Fesztiválon volt, melyen 8 ország, hatvan együttese lépett fel.

Az amfiteátrumban felszerelt színpad és a profi hangosítás alapja volt, hogy a tanulók által előadott operett részletek és hatalmas sikert aratott, amiért a fesztivál különdíját meg is nyertük.

A héttérben jó volt hallani a magyar turisták lelkesítő vastapsát.

Negyedik fellépésünk, a Naposparton, Sanny Beach-en, a Nemzetközi Cirkusz fesztiválon volt.

Egy igazi Varieté hangulatában léptek fel táncos lányaink, fiaink. Harmadik helyezést értünk el a felejthetetlen esti programon.

 

Minden tanuló és kolléga a közel 20 órás utazás után, egészségben és sok élménnyel tét vissza Budapestre.

Nagyon bízunk benne, hogy 2015-ben ismét lesz lehetőségünk kijutni testvérvárosunkba és az Ifjúsági Fesztiválokra.

Köszönjük az Erzsébetvárosi Önkormányzat támogatását és Kirov Péter, Bolgár Nemzetiségi Önkormányzat elnökének segítségét.